SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MANDARYNKĄ I RODZYNKMI

kapusta pix (Small)

W moim rodzinnym domu surówka z kapusty kiszonej była częstym dodatkiem do obiadu, szczególnie w zimie. Najczęściej z startą marchewką, jabłkiem i drobno pokrojoną cebulą. Oczywiście teraz też przygotowuję surówkę z kapusty kiszonej, bo jest smaczna i bardzo zdrowa, ale w innej wersji, która smakuje mi bardziej. Dodatek mandarynki, jabłka, rodzynek i miodu, świetnie komponuje się z kiszoną kapustą. Surówka jest słodko-kwaśna i może być uzupełnieniem obiadu, ja lubię też samą ze świeżym pieczywem. Gorąco polecam :)

Przepis:
250 gr kiszonej kapusty
1 mandarynka
1 jabłko
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
sól i pieprz

Kapustę lekko odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy obraną i pokrojoną i kawałki mandarynkę, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko, skropione łyżeczką soku z cytryny. Rodzynki przelewamy na sicie wrzątkiem, odsączamy i dodajemy do surówki. Miód mieszamy z olejem, polewamy surówkę, mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Smacznego :)

22 Komentarze

  1. A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na taką surówę?
    Ach, musi smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.