POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

ciastka pix

Już dawno miałam ochotę na te ciasteczka, a że dzisiaj Mikołajki, to dobry moment, żeby je przygotować. Ciasteczka świetnie wyglądają, jakby pokryte śnieżnym puchem. Bardzo fajnie też smakują, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego bardzo czekoladowe, z nutką cynamonu. Na pewno będą fajnym prezentem dla najbliższych, polecam bardzo serdecznie :)

Przepis:
(na ok. 25 ciasteczek):
200 gr gorzkiej czekolady
75 gr masła
200 gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
125 gr drobnego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu

około 1/2 szklanki cukru pudru

Pokruszoną czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, sól, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Jajka ubijamy razem z cukrem aż masa będzie puszysta. Dodajemy partiami roztopioną czekoladę z masłem i łączymy całość mieszając łyżką. Następnie dodajemy suche składniki, wszystko mieszamy łyżką, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Wyjmujemy, formujemy z ciasta kulki wielkości małych orzechów włoskich, masa jest twarda, więc najlepiej nabierać ją łyżką i następnie formować dłońmi. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do lodówki na około 30 minut (ciasto musi być zimne, a ociepliło się podczas formowania kulek). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygną (ciasteczka zaraz po wyciągnięciu są miękkie, a po kilku minutach delikatnie twardnieją z wierzchu. Smacznego :)

55 Komentarze

  1. To jest to, co tygryski lubią najbardziej.
    Świetne wspaniałości! Ja dziś bym je schrupała!
    Bardzo mi się podobają też te Twoje ciasteczkowe propozycje :)
    Pozdrowionka mikołajkowe! :)

  2. Spękane ciasteczka, tyle że w wersji orzechowej, są na mojej liście świątecznych wypieków. Twoje wyglądają cudownie. Zmiany graficzne na blogu bardzo ciekawe:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.