ZIEMNIAKI KSIĘŻNEJ (Pommes duchesse )

dufinki (Small)

Z ziemniaków można przygotować mnóstwo fajnych dań, jednym z nich są ziemniaki duchesse, danie pochodzące z kuchni francuskiej, a w Polsce często nazywane po prostu dufinki. To prosty, a jednocześnie świetny sposób na podanie ziemniaków w bardziej elegancki sposób. Taki dodatek sprawia, że nawet zwykły mielony wygląda szykownie. Fajnie będą prezentować się na świątecznym stole, podane do pieczonego mięsa lub ryby. Gorąco polecam :)

Przepis:
(na około 20 szt.)
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka masła
sól, pieprz
szczypta tartej gałki muszkatołowej

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, żółtko, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskamy nieduże rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bardzo delikatnie smarujemy roztrzepanym białkiem przy użyciu pędzelka Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 – 20 minut, aż brzegi się lekko przyrumienią. Podajemy od razu jeszcze gorące. Smacznego :)

45 Komentarze

  1. Podane w ten sposób ziemniaki rzeczywiście wspaniale się prezentują i są wyjątkowo smaczne. Dufinki robiłam tylko raz i dokładnie pamiętam kiedy. Od tego czasu minęło już 15 lat.

  2. wow, jakie cudne. nie słyszałam nigdy o dufinkach, a wyglądają przepięknie. ładnie będą się prezentować na urodzinowym, rodzinnym obiedzie :)

  3. Akurat takich pyszności nigdy nie jadłam.
    Sądzę, że byśmy się polubiły. Kiedyś uwielbiałam ziemniaczane inspiracje.
    Teraz rzadko się kuszę na te pyszności. Szkoda.
    Pozdrawiam :)

  4. Jak one pięknie wyglądają! Aż trudno uwierzyć, że to „tylko” ziemniaki. Super pomysł na eleganckie danie, z pewnością zrobi wrażenie na gościach:) Pozdrawiam:)

  5. Dufinki robię zazwyczaj na imprezy i spotkania rodzinne. Lubią je szczególnie najmłodsi. Może w tym roku przygotuję je na świąteczny obiad :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.