KRUCHE GWIAZDKI Z CYNAMONEM

gwiazdki pix (Small)

Kruche i delikatne ciasteczka z nutką cynamonu, fajne do podgryzania w czasie świątecznych przygotowań. Robi się je bardzo prosto, podobnie jak inne kruche ciasteczka, ale z jednym nietypowym składnikiem w postaci ugotowanych na twardo żółtek. Taki sposób pochodzi podobno z terenu Podhala. U mnie w formie gwiazdek, ale możecie użyć też innych kształtów do wycinania ciasteczek, też będzie smacznie. Polecam gorąco :)

Przepis:
130 gr mąki pszennej
75 gr zimnego masła
2 ugotowane żółtka
20 gr cukru pudru
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka likieru migdałowego

Żółtka przecieramy przez gęste sitko. Z mąki, soli, cukru, cynamonu i małych kawałków masła przygotowujemy ciasto, najpierw jak kruszonkę, potem dodajemy przetarte żółtka i likier i zagniatamy ciasto (ja robię to malakserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną, możemy przed podaniem posypać je cukrem pudrem. Smacznego :)

47 Komentarze

  1. Moja mama raz zrobiła kruche z gotowanymi żółtkami i faktycznie – ciasto było tak kruchutkie, że się w okamgnieniu rozpływało w ustach :) Chętnie bym porwała kilka ciasteczek!

Odpowiedz na „~LenaAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.