KREM ZIEMNIACZANO-POROWY

zupa pixl (Small)

Łatwa zupa z prostych składników. Wystarczą warzywa dostępne w każdym sklepie, jak por, cebula i ziemniaki. Przyznam, że por niezbyt często pojawia się w mojej kuchni, chyba pozostaje trochę niedoceniony, tym bardziej, że można go wykorzystać na różne sposoby. Zupa jest pożywna, ma fajny delikatny kolor, a dodatek mleczka kokosowego nadaje jej kremową konsystencję. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub podsmażonym boczkiem. Serdecznie polecam :)

Przepis:
3 duże pory (część biała i jasnozielona)
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
3 szklanki rosołu
1/2 szklanki mleczka kokosowego

Pora kroimy na cienkie półplasterki, cebulę w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy pora i cebulę, lekko solimy, mieszamy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, do czasu do czasu mieszając. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, kmin, mieszamy, dolewamy rosół, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącymi dodatkami. Smacznego :)

53 Komentarze

  1. Jeśli chodzi o zupy-kremy, to lubię je wszystkie. Tym bardziej, jeśli jednym ze składników jest por:) Pysznie wygląda Twoja zupka… i no ten boczuś… mniam:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.