KARMELIZOWANE TOSTY Z GRUSZKĄ I SEREM

tost pix (Small)

Weekend to czas odpoczynku, ja szczególnie lubię niespieszne sobotnie i niedzielne śniadania. Można zrobić coś zupełnie innego niż na co dzień. Tym razem zapraszam na fajne karmelizowane tosty, które przypominają tosty francuskie, ale do smażenia oprócz masła dodałam syrop klonowy, dzięki temu są słodkie i jednocześnie chrupiące. Lubię smaki słodko-słone, dlatego tosty podaję z kremowym i wytrawnym serem pleśniowym. Do tostów pasuje też gruszka. Można je podać wyłącznie na słodko z ulubionymi owocami i śmietaną. Bardzo smaczne na śniadanie, gorąco polecam :)

Przepis:
(dwie porcje)
2 kromki chleba
1 łyżka masła
3 łyżki syropu klonowego
szczypta pieprzu

Dodatki: gruszka, ser pleśniowy, koperek

Na patelni teflonowej rozpuszczamy masło, dodajemy syrop klonowy, mieszamy, wkładamy chleb i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż chleb się przyrumieni i wchłonie masło i syrop. Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki sera i plasterki gruszki, doprawiamy odrobiną pieprzu i podajemy. Smacznego :)

47 Komentarze

  1. Super, że nie boisz się łączyć różnych smaków!:) Ja też jestem chętna na różnego rodzaju słodko-słone połączenia. Wygląda bardzo apetycznie:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.