CIASTECZKA KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

ciastko 1 (Medium)
Proste, a jednocześnie delikatne ciasteczka o subtelnymm kokosowym smaku. Robiłam już podobne z wiśniami, a tym razem na wierzchu dodałam polewę czekoladową, a do dekoracji użyłam wiórków kokosowych, orzechów i owoców goji. To proste ciasteczka, nie są ani pracochłonne, ani skomplikowane. Fajny dodatek do kawy lub herbaty na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wspaniale smakują i ładnie się prezentują. Polecam serdecznie :)
Przepis:
(około 16 ciasteczek)
150 gramów mąki
80 gramów wiórków kokosowych
60 gramów zimnego masła
20 gramów cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
(polewa)
50 gr czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżeczka masła

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm (powinno wyjść 16 kulek). Każdą kulkę spłaszczamy, żeby powstało koło o średnicy około 4 – 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łyżeczką nakładamy polewę na ciasteczka i lekko rozsmarowujemy, wierzch dekorujemy i gotowe. Smacznego :)

51 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.