KURCZAK Z GRZANKAMI

kurczak komp
Kurczaka można przygotować na wiele sposób. To wersja o trochę włoskim charakterze. Wcześniej marynowane mięso jest soczyste i delikatne. Kawałki chleba z oliwą i parmezanem pieczone z kurczakiem zamieniły się w chrupiące grzanki. Całość razem smakuje jeszcze lepiej. To proste danie, które zawsze się udaje. Zwykły kurczak, ale w niebanalnej wersji. To też łatwy sposób na wykorzystanie nadmiaru chleba. Polecam serdecznie :)

Przepis:
4 kawałki kurczaka
(marynata)
3 łyżki oliwy
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
(grzanki)
3 kromki chleba pokrojonego w 2 cm kostkę
2 łyżki oliwy
3 łyżki drobno startego parmezanu

W misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy mięso, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem, wkładamy mięso, pozostawiając miejsce na grzanki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy 35 minut. W misce mieszamy chleb z oliwą i parmezanem, układamy obok mięsa, wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż grzanki się zrumienią (najlepiej spróbować jedną). Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące. Smacznego :)

44 Komentarze

  1. Zdecydowanie jest to coś, czego chcę bardzo spróbować!
    Nigdy się nie spotkałam z kurczakiem podanym z grzankami.
    Świetna propozycja.
    Pozdrowionka popołudniowe :)

  2. Bardzo ciekawa propozycja. Czerstwy chleb bardzo często wiozę na wieś dla zwierzaków, bo nie potrafię go wyrzucić, a w pyszny sposób można go wykorzystać:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.