TZATZIKI NA KANAPKI

tzatzik kompi
Jeszcze raz greckie smaki. Tzatziki to bardzo popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. Możemy go podać z warzywami, do mięsa z grilla albo po prostu do pieczywa. U mnie wersja, która świetnie pasuje do kanapek, najlepiej gdy kawałki pieczywa zapieczemy w tosterze lub po prostu podsmażymy na patelni. Chrupiące pieczywo, orzeźwiające tzatziki, soczysty ogórek i delikatny łosoś wędzony z piórkami czerwonej cebuli, to fajna kanapka, warto się skusić :)

Przepis:
200 gr jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
1 średni ogórek (szklarniowy)
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól

Dodatki do kanapek: plasterki ogórka, łosoś wędzony, piórka czerwonej cebuli

Umytego ogórka obieramy delikatnie, przecinamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy większość pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na 5 minut. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło dokładnie mieszamy, doprawiamy solą. Odciskamy nadmiar wody z ogórka, dodajemy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Tzatziki podajemy na opiekanym chlebie z dodatkami. Smacznego :)

33 Komentarze

  1. U mnie zawsze tzatziki występowały jako dodatek do pieczonego na grillu mięsa. Wersji kanapkowej jeszcze nie próbowałam, ale rzeczywiście, z gęstym greckim jogurtem może zastąpić twarożek, Bardzo lubię tzatziki (czasami dla urozmaicenia dodawałam ogórka kiszonego) i kuchnię grecką:)

  2. Chyba czegoś takiego właśnie poszukiwałam.
    Lubię takie smaki.
    Jestem bardzo ciekawa tej konsystencji.
    Szkoda, że nie znałam wcześniej tego przepisu w wersji na kanapki.
    Pozdrawiam piątkowo :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.