SAŁATKA Z MELONA, KREWETEK, ORZECHÓW I RUKOLI

brunetti salad
Wakacje powoli i nieubłaganie zbliżają się do końca. Ten moment zawsze skłania mnie do powrotu do miłych wakacyjnych wspomnień. Dzisiaj typowe włoskie smaki. Melon, rukola, krewetki i orzechy połączone w jednej lekkiej sałatce. Całość skropiona oliwą i sokiem z cytryny świetnie smakuje, lekko i orzeźwiająco. Pasuje na lekką kolację, polecam serdecznie :)
Przepis:
(2 porcje)
1/2 melona
1 opakowanie krewetek koktajlowych w zalewie (125 gr)
3 łyżki orzechów włoskich
3 garście rukoli
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz szczypta suszonych płatków chili

Krewetki płuczemy z zalewy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i chilli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Obrany melon bez pestek kroimy w kostkę, dodajemy do krewetek, następnie dodajemy posiekane grubo orzechy, mieszamy. Na końcu dodajemy rukolę, delikatnie mieszamy, doprawiamy odrobina soli i pieprzu i od razu podajemy. Smacznego :)

47 Komentarze

  1. Kuchnia śródziemnomorska jest traktowana jako najlepsza na świecie pod względem dbania o układ krążenia oraz zapobieganie chorobom nowotworowym. Więc trzeba czerpać jak najwięcej inspiracji z ich kulinarnych nawyków. Sałatka wygląda apetycznie.

  2. Ooo – wiele słyszałam o sałatkach z krewetkami. Super!
    To chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
    Przepyszna. Bardzo mi się podoba.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

Odpowiedz na „~ChocoladeAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.