KREM Z ZIEMNIAKÓW Z PIECZARKAMI

kartoflanka kom
Jeśli chodzi o zupy, to ostatnio często przygotowywałam chłodniki sprawdzające się podczas upałów. Tym razem zupa na ciepło. Jeśli lubicie ziemniaki i zupy kremy, to coś w sam raz. Prosta zupa ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Smaczna, pożywna i bez wysiłku. U mnie miała być z podsmażonymi kurkami, ale nie udało mi się ich dostać, więc dodałam pieczarki. Zupa fajnie smakuje też z grzankami lub chipsami z boczku. Polecam serdecznie :)

Przepis:
700 gr ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
około 1 litra rosołu
2 łyżki oleju
1/4 szklanki śmietanki
sól i pieprz

Dodatki: pieczarki (kilka pokrojonych w plasterki), natka pietruszki

Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy, mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty mieszając. Dodajemy ciepły rosół, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pieczarki, solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając, żeby woda odparowała (około 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Do śmietanki dodajemy kilka łyżek zupy, żeby się zahartowała, wlewamy do zupy, mieszamy. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z pieczarkami i natką pietruszki, smacznego :)

50 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.