WARKOCZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI

warkocz kom
Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce i często ratuje mnie, gdy nie mam dużo czasu na pieczenie. Jest też bardzo uniwersalne, można je podać na słodko lub na słono. Dzisiaj prosty i efektowny przepis na warkocze z ciasta francuskiego z nadzieniem z pieczarek. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, a nie wymaga dużo wysiłku. Polecam gorąco :)

Przepis:
1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego na tartę (375 gr)
500 gr pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oleju
sól i pieprz
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajko do posmarowania ciasta

Umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki, dodajemy tymianek, solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez około 10 minut, aż odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesianą 1 łyżkę mąki, mieszamy, zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, przecinamy w poprzek na dwa kawałki. Na każdym kawałku delikatnie zaznaczamy nożem trzy części, boczne części kroimy pod kątem na paski około 1,5 cm, na środkowej części rozkładamy pieczarki, posypujemy natką, przykrywamy paskami ciasta na przemian, w firmie warkocza. Wierzch smakujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. Smacznego :)

37 Komentarze

  1. Ja, podobnie jak Ty, również zawsze mam ciasto francuskie w lodówce. Można z niego wyczarować w dość krótkim czasie różne cudeńka. Te warkocze wyglądają fantastycznie!:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.