CHŁODNIK Z ARBUZA Z FETĄ I OGÓRKIEM

arbuz chlodnik
Niedawno proponowałam chłodnik z ogórka, a dzisiaj ponownie chłodnik, ale z arbuza. To bardzo fajna zimna zupa na gorące dni. Zupełnie inna, niż tradycyjne chłodniki, a równie smaczna. Delikatny smak arbuza troszkę podkręcony lekko pikantną papryką, do tego chrupiące kawałki ogórka i wyrazista feta. Chłodnik wyróżnia się także pięknym kolorem i apetycznym wyglądem, a przygotowanie jest banalnie proste. Po prostu pyszna, orzeźwiająca zupa idealna na upalny dzień :)
Przepis:
(2 porcje)
kawałek arbuza o wadze około 1,5 kg
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta pieprzu i szczypta soli

Dodatki: kawałki sera feta, drobno pokrojony ogórek bez pestek

Arbuza kroimy na kawałki, usuwamy pestki i skórę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Wlewamy do talerzy, podajemy z dodatkami. Smacznego :)

38 Komentarze

  1. Moim zdaniem tak właśnie ma wyglądać prawdziwie rewelacyjny chłodnik! :)
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super!
    Pozdrowionka piątkowe :) Miłego popołudnia :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.