CHŁODNIK Z OGÓRKA

chlodnik 1
W połowie wakacji doczekaliśmy się na tropikalne upały. Gdy z nieba leje się żar przyda się orzeźwiający, smaczny i zdrowy chłodnik. Nie wymaga wysiłku, a na pewno świetnie sprawdzi się w czasie gorącej pogody. Ja mogłabym go jeść i na obiad i na kolację. Najbardziej lubię chłodnik ogórkowy na maślance, dzięki której jest kremowy, smaku dodaje odrobina mięty i czosnku, a rzodkiewki przyjemnie chrupią. Polecam bardzo serdecznie :)
Przepis:
(2 porcje)
2 średnie ogórki szklarniowe lub 5 średnich gruntowych
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilka rzodkiewek drobno pokrojonych
kilka listków mięty drobno posiekanych
2 – 3 łyżki drobno posiekanego koperku
około 500 ml maślanki

Dodatki: jajko ugotowane na twardo

Dokładnie umyte ogórki bez końcówek ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli ogórek jest bardzo soczysty możemy lekko odcisnąć nadmiar wody). Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z jajkiem. Smacznego :)

30 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.