POLĘDWICZKA Z KURKAMI

kurki 007
Trochę się spóźniłam z otwarciem sezonu kurkowego, ale teraz nadrabiam zaległości. Kurki z polędwiczką świetnie do siebie pasują. Polędwiczka to moje ulubione mięso wieprzowe, bo jest bardzo delikatne i nie wymaga długiego smażenia, czy pieczenia. Dzięki krótkiemu obsmażeniu i krótkiemu pieczeniu pozostaje bardzo jędrna i soczysta. Delikatne kurki fajnie komponują się z subtelnym smakiem mięsa. Prosto i smacznie, na rodzinny obiad w sam raz, polecam serdecznie :)

Przepis:
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 400 gramów
sól i pieprz
(kurki)
300 gramów kurek
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
szczypta tymianku
1 mała cebula drobno pokrojona
3 łyżki śmietanki
sól i pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Umytą i dokładnie osuszoną polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy mocno masło lub olej. Polędwiczkę smażymy ze wszystkich stron do mocnego zrumienienia. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 16 – 17 minut. (Jeśli nie możemy patelni wstawić do piekarnika, to mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia, które wcześniej ogrzewamy w piekarniku). Polędwiczkę wyjmujemy z pieca, czekamy 5 minut, żeby mięso odpoczęło, kroimy w plastry o grubości około 1. W czasie gdy polędwiczka się piecze przygotowujemy kurki. Umyte i osuszone kurki kroimy na pół, gdy są duże, małe zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie się szklić (około to 2). Dodajemy kurki, solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając, żeby odparować wodę (około 10 minut). Dodajemy masło, tymianek, śmietankę, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać trochę pokrojonej natki pietruszki. Polędwiczki podajemy z kurkami. Smacznego :)

44 Komentarze

  1. Jestem pewna, że to danie przypadłoby mi do gustu:) Polędwicę lubię, choć niestety jadam dosyć rzadko, a kurki dopiero w tym roku spróbowałam po raz pierwszy, ale bardzo mi one zasmakowały. Myślę, że razem z polędwicą komponują się świetnie.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.