BORÓWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)

crumble 005
Owoce pod kruszonką to fajny deser, który bardzo lubię. Powracam do niego przez cały rok, ale chyba najbardziej smakuje latem, gdy mamy do wyboru mnóstwo pysznych owoców i możemy zaszaleć z różnymi ich kombinacjami. Tym razem użyłam borówek amerykańskich, ktore pod wpływem temperatury stają się miękkie, a odrobina cukru sprawia, że puszczają apetyczny gęsty sok. Świetnie kontrastuje z nimi chrupiąca migdałowa kruszonka. Najlepiej przygotowywać deser w kokilkach do zapiekania. Podając możemy dodać jeszcze lody, chociaż bez nich też jest pysznie, polecam gorąco :)
Przepis:
(4 porcje)
200 gramów borówek amerykańskich
4 łyżeczki płatków migdałów
4 łyżeczki cukru trzcinowego
masło do wysmarowania kokilek
lody (opcjonalnie)

(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
50 gramów płatków migdałowych
50 gramów mąki (u mnie orkiszowa tortowa)
30 gramów cukru pudru

Mąkę, płatki migdałów i cukier wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło w kawałkach i rozcieramy palcami (ja pomagam sobie malakserem), żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Przykrywamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. 4 kokilki smarujemy masłem. Na dno układamy owoce, posypujemy cukrem, na wierzch wykładamy kruszonkę, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż kruszonka stanie się złocistobrązowa. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 5 – 10 minut, żeby przestygło. Smacznego :)

30 Komentarze

  1. Jak widzę tę kruszonkę i całość pyszności to aż mi ślinka cieknie! Mniam – to dopiero muszą być wspaniałości.
    Z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam :)

    • Ja lubię przez cały rok, zimą z przyprawami do piernika musi pięknie pachnieć i świetnie smakować :)
      M

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.