SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI, CUKINIĄ, BORÓWKAMI I POMIDORKAMI

sala 004
Prosta, kolorowa i smaczna sałatka. Inspiracją do przygotowania tej prostej przekąski był ser halloumi, czyli cypryjski ser z mleka owczego, popularny w Grecji. Przysmażony wyrazisty w smaku ser bardzo fajnie komponuje się z plasterkami cukinii, soczystymi pomidorkami i słodkimi borówkami, a do tego lekki dressing oraz kilka orzeźwiających listków mięty. W efekcie powstało smaczne, lekkie danie idealne na kolację lub przystawkę. Polecam serdecznie :)

Przepis:
(2 porcje)
kilka listków sałaty w kawałkach
1 mała cukinia pokrojona na plasterki
garść pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
1 opakowanie sera halloumi (pokrojonego w dużą kostkę)
garść borówek amerykańskich
kilka listków mięty
(sos)
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy

Cukinię kroimy na plastry grubości około 3 – 4 mm. Każdy plasterek smarujemy cienko olejem. Na rozgrzanej patelni teflonowej z grubym dnem lub patelni grillowej, smażymy cukinie z każdej strony po około 1 – 2 minuty, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju smażymy kawałki sera po około 1 minucie z obu stron. Na talerzu układamy kawałki sałaty, plasterki cukinii, kawałki sera, pomidorki, borówki i listki mięty. Składniki sosu, dokładnie mieszamy w zakręconym sloiczku, skrapiamy sałatke i od razu podajemy. Smacznego :)

40 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.