KORECZKI Z ARBUZEM I FETĄ

arbuz 004
Od czasu do czasu przygotowuję koreczki, czyli małe co nieco na jeden kęs. Kolorowe, pożywne i smaczne, możemy podać nawet bez okazji, chociaż najczęściej pojawiają się dużych imprezach, kameralnych domówkach, czy spotkaniach z przyjaciółmi. Tym razem, to wersja na lato z soczystym arbuzem, słonawą fetą, orzeźwiającym ogórkiem i wytrawną oliwką. To także fajny sposób, żeby urozmaicić zwykłą rodzinną kolację. Prosto, smacznie i apetycznie, polecam serdecznie :)

Przepis:
200 gramów sera feta
1/4 arbuza
1/2 ogórka
oliwki

Ser kroimy w kostkę o boku 1 – 1,5 cm. U mnie wyszło 16 kawałków. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, połówkę jeszcze raz wzdłuż na pół, odkrawamy kawałek z pestkami i kroimy w grube plasterki, aby wyszło tyle samo, ile kawałków sera. Oliwki odsączamy z zalewy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Arbuza kroimy w dużą kostkę, usuwamy ostrożnie pestki. W każdy kawałek arbuza wbijamy wykałaczkę, następnie nabijamy kawałek sera, następnie plasterek ogórka i na koniec oliwkę. Koreczki ustawiamy na talerzu i podajemy. Smacznego :)

41 Komentarze

  1. Nie przepadam za arbuzem, ale kto wie? Może w takiej wersji by mi posmakowało? Oryginalne połączenie – słodki arbuz, słona feta i intensywne w smaku oliwki :)

  2. Koreczki pięknie się prezentują. Dziś kupiłam arbuza, feta w mojej lodówce jest zawsze, ogórki też się znajdą. Muszę znaleźć zamiennik oliwek albo po prostu je pominąć. Nie przepadam za nimi.

  3. Bardzo lubię jeść koreczki na imprezach i zawsze je robię jak organizuję domówkę. Nigdy jednak nie dodawałam do nich owoców i zaciekawiłaś mnie tym dodatkiem arbuza :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.