HUMMUS Z BAKŁAŻANEM

hummus 1

Hummus to pasta, do której często powracam. Można go kupić, ale bez wysiłku zrobimy go też w domu. Podobnie, jak inne pasty, hummus można wzbogacać różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami, kolendrą, podsmażoną cebulą, ale tym razem dodałam bakłażana. Całość fajnie smakuje, bakłażan jest delikatny i czuć go subtelnie w tle. Hummus z pieczonym bakłażanem z jednej strony delikatny, z drugiej z wyraźną nutą czosnku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami, u mnie posypany jeszcze ziarnami sezamu. Polecam serdecznie :)

Przepis:
1 puszka ciecierzycy
1 mały bakłażan
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/4 szklanki oliwy
2 – 3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz

Bakłażana kroimy na plasterki grubości 3 – 4 mm. Jeśli nie lubimy skórki, to wcześniej obieramy cienko bakłażana. Dużą patelnię z grubym dnem smarujemy odrobiną oliwy, układamy i smażymy w jednej warstwie plastry bakłażana po 2 – 3 minuty z każdej strony, przekładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Odsączoną ciecierzycę, bakłażana i pozostałe składniki miksujemy na gładko. Przekładamy do miski, wkładamy na godzinę do lodówki, przed podaniem skrapiamy oliwą, posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego :)

33 Komentarze

  1. Pasta pyszna na pewno, bakłażana lubię i nigdy nie odmówię :) Piękny masz zestaw tych naczynek :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.