KOLOROWA TARTA W PASKI

tecza 004
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc staram się, żeby chociaż na stole było kolorowo i apetycznie. Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką, a pozostałe składniki zależą od tego na co akurat mamy ochotę. Nie podaję dokładnie ilości dodatków, bo możecie wykorzystać coś innego, ta tarta to bardziej pomysł na fajne i kolorowe danie. Bardzo prosta, a jednocześnie ciekawa w smaku. Barwny wierzch pięknie się prezentują i zachęcają do spróbowania. Świetnie smakuje na kolację lub lekki obiad. Możemy podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie :)

Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
250 gramów serka ricotta
3 łyżki tłustej śmietany
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
2 łyżki bułki tartej

Dodatki: oliwki zielone i czarne, cukinia w plasterkach, pomidorki koktajlowe, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, salami

Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę (około 2 – 3 mm grubości). Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Ciasto posypujemy bułką tartą, rozsmarowujemy serek ricotta wymieszany z jajkiem, śmietaną, tymiankiem, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pozostałe składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę ostygnie i podajemy. Smacznego :)

44 Komentarze

  1. Że też nigdy nie wpadłam na pomysł zrobienia takiej tarty w paski! Apetycznie się prezentuje i każdy znajdzie w niej coś dla siebie, dzięki tej różnorodności smaków :)

  2. Jest piękna – podziwiam!
    Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku :)
    Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam :)
    Buziaki!
    Pozdrawiam wyjazdowo :)

  3. Ciasto francuskie lubię właśnie za to, że można z niego wyczarować coś mega pysznego w mniej niż pół godziny. Choćby taką kolorową tartę. Wygląda bardzo smakowicie :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.