CIASTECZKA KOKOSOWE Z WIŚNIĄ

kokosanki 1
Proste, a jednocześnie delikatne ciasteczka o bardzo kokosowym smaku. Robi się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej. Nawet jeśli nie macie czasu, to te ciasteczka nie są pracochłonne, ani skomplikowane. Polecam zamiast sklepowych kruchych ciasteczek, na pewno są dużo zdrowsze, a przygotowanie jest niezwykle łatwe. Fajny dodatek do kawy lub herbaty na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wspaniale smakują i ładnie się prezentują. Serdecznie zachęcam do spróbowania :)

Przepis:
150 gramów mąki
80 gramów wiórków kokosowych
60 gramów zimnego masła
20 gramów cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

8 kandyzowanych wiśni przekrojonych na pół

Z wiórków kokosowych odkładamy 3 łyżki. Ręcznie lub w malakserze z podanych składników (bez wiśni) wyrabiamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2 cm (powinno wyjść 16 kulek). Każdą kulkę obtaczamy w odłożonych wiórkach i spłaszczamy, żeby powstało koło o średnicy około 4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku układamy połówkę wiśni, lekko dociskając. Blachę z ciastami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Smacznego :)

25 Komentarze

  1. Bardzo fajne ciasteczka. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio serwujesz.
    Trzeba teraz wziąć się za testowanie przepisów.
    Ekstra! A wiśnia i kokos to świetny pomysł :D
    Pozdrowionka! :)

Odpowiedz na „~judikAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.