KREM ZE SZPARAGÓW Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

szparag krem 1
W sezonie szparagowym w mojej kuchni nie może zabraknąć zupy ze szparagów. Bardzo lubię szparagi pieczone, jako dodatek do obiadu, ale zupa też jest pyszna. Delikatna, lekka, prosta, a jednocześnie jedyna w swoim rodzaju. Z bardzo delikatną nutką czosnku i subtelną słodyczą mleczka kokosowego. Fajnie smakuje z grzankami, jednak ja wolę z wiórkami parmezanu, które świetnie komponują się ze szparagami. Serdecznie zachęcam do spróbowania :)

Przepis:
(4 porcje)
1 duży pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
125 ml mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
sól i pieprz

Dodatki: wiórki parmezanu

Szparagi płuczemy, odcinamy twarde końcówki, odcinamy główki, które odkładamy na później, resztę szparagów kroimy na na 2 cm kawałki.  W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy i podsmażamy na małym ogniu przez minutę, dodajemy szparagi (bez główek), mieszając podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy gałkę muszkatołową, gorący bulion, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy główki i gotujemy na małym ogniu 2 – 3 minuty. Do miseczki wkładamy mleczko kokosowe, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy, żeby zahartować mleczko, dodajemy kolejne 3 łyżki zupy, mieszamy, wlewamy do garnka, mieszamy, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Podajemy z wiórkami parmezanu. Smacznego :)

23 Komentarze

  1. Biorę w ciemno!
    Idealna propozycja na kolację.
    Bardzo mnie ten krem kusi.
    Wszystko co z mleczkiem kokosowym jest pycha!
    Pozdrawiam :)

Odpowiedz na „~RebelAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.