CIASTECZKA CZEKOLADOWE (BEZ MĄKI)

kokos ciasteczka
Najprostsze ciasteczka czekoladowe, szybko się je robi, a znikają jeszcze szybciej. Mają chrupiący wierzch i miękki środek, przypominający brownie. Pierwszy raz użyłam cukru kokosowego, który podobno jest zdrowszy od zwykłego białego ze względu na niższy indeks glikemiczny (można zastąpić cukrem trzcinowym). Dodatkowa zaleta ciasteczek jest taka, że to ciasteczka bez mąki i tłuszczu, więc można się nimi delektować prawie bez wyrzutów sumienia, że nam się odłożą na biodrach :)

Przepis:
200 gramów tartych migdałów
125 gramów cukru (kokosowy lub trzcinowy)
30 gramów kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
2 białka

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy białka i miksujemy w malakserze na jednolitą masę, błyszczącą i trochę lepką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, lekko spłaszczamy i układamy na papierze (w trakcie zwilżamy dłonie). Pieczemy 10 minut, wyjmujemy i czekamy aż ostygną (wtedy wierzch stwardnieje). Smacznego :)

35 Komentarze

  1. Nawet nie wiesz jaką mam teraz ochotę na te ciasteczka. Mniam! Ale by się zjadło. Czekoladowe są najsmaczniejsze :)
    Idealne.
    Pozdrawiam ciepło. :)

  2. O, chętnie wypróbuję, skoro nie mają tłuszczu poza migdałami! Fajna sprawa, a jak smakują jak brownie, to na pewno podbiją moje serce :D

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.