MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

szparag 01Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie. Moje pierwsze w tym roku szparagi podałam z makaronem z dodatkiem szynki parmeńskiej, cebuli, czosnku i parmezanu. Szparagi możemy ugotować, ale od kiedy spróbowałam pieczonych bardzo lubię je przygotowywać właśnie w taki sposób, bo pozostają jędrne i mają dużo smaku. Polecam gorąco :)

Przepis:

250 gramów makaronu (u mnie razowy)
1 pęczek szparagów zielonych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
4 plastry cienko krojonej szynki parmeńskiej
2 – 3 łyżki drobno tartego parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Umyte i osuszone szparagi obieramy ze zdrewniałych końcówek. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy łyżką oliwy, obracamy pokrywając je oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 i pieczemy 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wkładamy pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską, cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty, dodajemy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2 minut. Dodajemy odcedzony makaron, tarty parmezan, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron podajemy z pieczonymi szparagami, posypany dodatkowo odrobiną parmezanu. Smacznego :)

33 Komentarze

  1. Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko;) Makaron i dodatki? Zawsze:) a jeśli jeszcze ze szparagami, to nawet repetę poproszę:)

  2. Tak! Zdecydowanie mam ochotę na takie wspaniałe danie na obiad.
    Proste, zdrowe i na pewno smakuje pysznie.
    Piszę się na porcyjkę z dokładką :)
    A szparagi bardzo lubię.
    Pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.