KALAREPKA DUSZONA Z KOPERKIEM

kalarepa 1Z jednej strony lubię kalarepkę jeść na surowo, jako fajną przekąskę do schrupania. Szczególnie młoda kalarepka smakuje wspaniale. Z drugiej strony uduszona ma maśle z odrobiną śmietany i koperku też wyśmienicie smakuje. Może być dodatkiem do obiadu, pasuje do pieczonego mięsa lub ryb, ale można ją też zjeść ze świeżym pieczywem, jako lekką kolację. Mam nadzieję, że odkryjecie zupełnie nowy smak tego fajnego warzywa, polecam serdecznie :)

Przepis:
4 kalarepki
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 – 3 łyżki posiekanego koperku

Obraną cebulę kroimy bardzo drobno. Obrane kalarepki kroimy w małą kostkę (1 cm). W rondlu rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy kalarepkę, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tartej gałki muszkatołowej, mieszamy, dodajemy koperek, mieszamy i podajemy. Smacznego :)

21 Komentarze

  1. Cóż za wspaniały pomysł na podanie kalarepki! Super propozycja. Bardzo apetyczna. Lubię takie polskie smaki. Przypadł mi do gustu ten przepis. Z wielką chęcią niebawem go przetestuję. No i prezentuje się tak smakowicie z tym koperkiem! Pozdrawiam serdecznie! :)

  2. Kalarepę kojarzę głównie na surowo… no, nie licząc tej w zupie. Muszę koniecznie wypróbować przygotowaną wg tej receptury:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.