MAZUREK KOKOSOWO-ŻURAWINOWY Z CZEKOLADĄ (BEZ PIECZENIA)

mazurek 001
Mazurek to specjalne ciasto przygotowywane tylko raz w roku, dlatego zawsze staram się, aby był wyjątkowy. Niedawno polecałam bardzo smaczny i lekki mazurek malinowy. Tym razem mało tradycyjny, a pyszny mazurek bez pieczenia, składający się z trzech warstw, na spodzie warstwa mocno kokosowa, w środku kwaskowa warstwa żurawinowa i na górze gruba polewa z gorzkiej czekolady. Oczywiście mazurek powinien być pięknie udekorowany, ja wykorzystałam do tego wiórki kokosowe, migdały, suszone morele i troszkę kolorowej posypki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się taki mniej klasyczny mazurek, bo warto się skusić. Niestety zapodziała mi się gdzieś prostokątna foremka, dlatego wykorzystałam tortownicę (średnica 20 cm) i stąd okrągły kształt ciasta. Polecam bardzo gorąco :)

Przepis:
(warstwa kokosowa)
150 gramów wiórków kokosowych
3 łyżki stopionego masła
3 łyżki gęstego miodu
(warstwa żurawinowa)
200 gramów suszonej żurawiny
75 gramów suszonych daktyli bez pestek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
(polewa czekoladowa)
100 gramów gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka masła

Dodatki do dekoracji: wiórki kokosowe, migdały, kolorowe posypki, morele, żurawina

Zaczynamy od warstwy kokosowej. W malakserze rozdrabniamy przez kilka minut wiórki kokosowe na mniejsze cząstki, wielkości gruboziarnistego piasku, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do ich całkowitego połączenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem (ze względu na miód masa może się kleić), wykładamy masę kokosową i wyrównujemy powierzchnię zwilżoną dłonią. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Teraz masa żurawinowa. Wszystkie składniki miksujemy w malakserze do uzyskania masy przypominającej grudki wilgotnego piasku, zaczynamy powoli od pulsacyjnego miksowania (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze łyżeczkę wody). Masę żurawinową wykładamy na koksowy spód, wyrównujemy powierzchnię zwilżoną dłonią, wstawiamy do lodówki na godzinę. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Polewę czekoladową wylewamy na warstwę żurawinową, wygładzamy, dekorujemy, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego :)

22 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.