SAŁATKA Z GROSZKU Z JAJKAMI PRZEPIÓREK

przepiorka salad

Wiosna coraz bliżej, czekając na cieplejsze dni i zielone listki, w kuchni też tęsknię za zielenią. Zielony groszek i jajka to główne składniki lekkiej sałatki, świetnie do siebie pasują i fajnie razem smakują. Zwykłe kurze jajka zastąpiłam delikatnymi jajkami przepiórek, ostrości sałatce dodaje ser feta, a koloru suszone pomidory. Całość łączy ze sobą lekko kwaskowy sos majonezowy. W efekcie powstała pyszna sałatka na lekką domową kolację, polecam serdecznie :)

Przepis:
1 puszka groszku konserwowego
100 gramów sera feta pokrojonego w kostkę
5 suszonych pomidorów w oleju, drobno pokrojonych
6 jajek przepiórek ugotowanych na twardo i obranych
1 mini sałata rzymska
(sos)
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju (ze słoika z suszonymi pomidorami)
sól i pieprz

W głębokim talerzu układamy liście sałaty. Odsączony groszek, suszone pomidory i ser feta delikatnie mieszamy, układamy na sałacie, na wierzch układamy pokrojone na pół jajka. Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę i od razu podajemy. Smacznego :)

21 Komentarze

    • To fakt obieranie przepiórczych jajek nie jest przyjemne, ale od czasu do czasu warto się pomęczyć :)
      Pozdrawiam,
      M

  1. Musiała być pyszna. Ja połączenia groszku z fetą i suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam – chyba czas nadrobić braki, bo brzmi ciekawie:) A jajeczka przepiórcze nadają sałatce uroku i jakiejś takiej lekkości:)

  2. Jak ja lubię takie sałatki! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  3. Nigdy nie jadlam jajek przepiórczych bo nie mogę się do nich przekonać Ale lubie groszek i zwykle jajka wiec mysle ze ta salatka by mi smakowala bardzo Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.