PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

pasta groszek jajoCzęsto eksperymentuję z różnymi pastami kanapkowymi. Pasta z zielonego groszku powstała z myślą o zbliżającej się Wielkanocy, bo chciałabym jej użyć do faszerowania jajek. Oczywiście świetnie pasuje też, jako dodatek do pieczywa lub grzanek. Zielony groszek nadaje jej pięknego koloru, ser feta kremowej konsystencji, pasta jest lekka i delikatna w smaku, z cytrynową nutką i odrobiną czosnkowego aromatu. Prosta do zrobienia, mniej tradycyjna od klasycznych past jajecznych, fajnie się prezentuje, wszystko to sprawia, że podbiła nasze podniebienia. Polecam serdecznie, wypróbujcie przez świętami :)

Przepis:
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (450 gramów)
100 gramów sera feta
sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz (najlepiej biały)

Groszek gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą, żeby zachował kolor i dokładnie odsączamy. W malakserze miksujemy wszystkie składniki na jednolitą, kremową pastę. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, podajemy z pieczywem, grzankami lub jako farsz do jajek ugotowanych na twardo. Smacznego :)

33 Komentarze

  1. Ooo :) Ale wspaniała pasta :) Lubię takie!
    Dawno nie robiłam i zainspirowałaś mnie do zrobienia takiej :)
    Świetny ma kolor – wiosenny!
    Pozdrowionka cieplutkie!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.