TRUFELKI ŻURAWINOWE W CZEKOLADZIE

rano 001
Domowe trufelki to słodkości, którym trudno się oprzeć, w każdym razie ja nie umiem. Małe smakołyki ze składników, jakie lubimy. Tym razem głównym elementem jest suszona żurawina, dzięki czemu trufelki są w smaku słodko-kwaśne. Do żurawiny świetnie pasuje czekolada, dlatego trufelki otula warstwa czekoladowa, na wierzchu udekorowana kolorowymi posypkami. Bardzo proste, smaczne i sycące. Zdrowy deser lub małe co nieco do przegryzienia. Wystarczy parę minut i malakser, żeby je przygotować. Polecam gorąco :)

Przepis:
(na 10 trufelków)
100 gramów suszonej żurawiny
50 gramów tartych migdałów
50 gramów suszonych daktyli bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
(polewa czekoladowa)
30 gramów gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka masła

Dodatki: kolorowe posypki

Wszystkie składniki trufelków miksujemy w malakserze do uzyskania masy przypominającej grudki wilgotnego piasku, zaczynamy powoli od pulsacyjnego miksowania (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy jeszcze łyżeczkę wody). Formujemy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Na każdy trufelek nakładamy pół łyżeczki polewy i delikatnie rozprowadzamy, żeby polewa spłynęła trochę na boki, wierzch dekorujemy posypkami. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego :)

33 Komentarze

  1. Same trufelki jak i ich piękna dekoracja niezwykle mi się podobają! Ekstra pomysł :)
    Muszę takie zrobić niebawem. Pysznie i apetycznie :)
    Pozdrowionka serdeczne :)

  2. Trufelki to zdecydowanie moje ulubione małe słodkości. Doceniam je głównie za szybkość wykonania, ale są też po prostu pyszne. Twoje prezentują się doskonale. Mój Maluch na widok takich kolorowych posypek z pewnością chciałby zjeść wszystkie;)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.