KREM Z GROSZKU I PECZONYCH BURAKÓW

zupa 1
W zimie tęsknię za kolorowymi daniami. Nawet o tej porze roku możemy przygotować fajne apetyczne potrawy. Dzisiejsza zupa to właściwie dwa kremy o kontrastowych barwach. Zielony krem z mrożonego groszku, lekko słodki i delikatny. Krem z pieczonych buraków o głębokim kolorze z kwaskową nutką. Dodatkowo kilka kostek sera feta dodaje wyrazistości. Gdy za oknem szaro, a do wiosny daleko taka zupa świetnie smakuje i poprawia nastrój. Polecam serdecznie :)

Przepis:
(krem z groszku)
1 mała cebula drobno posiekana
1 mały ziemniak pokrojony w małą kostkę
1 łyżka oleju
400 gramów mrożonego groszku
2 szklanki rosołu
1/2 – 1 szklanka mleka
sól i pieprz

(krem z buraków)
1 mała cebula drobno posiekana
1 mały ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 średnie buraki upieczone pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
2 szklanki rosołu
1 – 2 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz

Dodatki: ser feta pokrojony w kostkę, natka pietruszki

Przygotowujemy krem z groszku. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i ziemniaka, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy rosół i mleko, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy groszek, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy krem z buraków. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, tymianek, ziemniaka i czosnek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy rosół, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy buraki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i octem. Do talerza nalewamy najpierw krem z groszku, na środek wlewamy powoli krem z buraka, posypujemy fetą, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :)

30 Komentarze

  1. Super połączenie! Jako, że jestem fanką (żeby nie powiedzieć fanatyczną) zup-krem, to ja się piszę na ten przepis. Zrobię :) Zresztą wszyscy u mnie w rodzince za zupami kremowymi przepadają :)
    Pozdrowionka niedzielne :)

  2. Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :) dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

  3. Wygląda naprawdę smacznie wszystko wiem tylko jak upiec te buraki dla innych to proste pytanie ale dla mnie nie nowicjusz

    • To proste, ja piekę buraki na dwa sposoby:
      1. Umyte i osuszone buraki zawijamy w kawałek folii aluminiowej (każdy osobno), układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę, następnie wyjmujemy z folii i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki.
      2. Obrane buraki kroimy na pół, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy troszkę solą i pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 35 minut.
      Życzę smacznego :)
      M

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.