BANOFFEE Z KREMEM WANILIOWYM

banoffee 003
Jeśli szukacie deseru, którym rozpieścicie bliską osobę, to banoffee sprawdzi się idealnie. Cztery różne warstwy połączone w jedno pyszne ciasto, które dostarczy przyjemności podniebieniu. Chrupiący spód, delikatny krem, banany i bita śmietana. W klasycznej wersji plasterki bananów są zatopione w kremie toffi, ale z okazji Walentynek bardziej odpowiedni będzie krem waniliowy, z uwagi na pobudzające zmysły działanie wanilii. Polecam serdecznie :)

Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 cm)
130 gramów ciasteczek lub herbatników (u mnie ciasteczka jęczmienne)
75 gramów roztopionego masła

(krem waniliowy)
1 i 1/2 szklanki mleka
1 laska wanilii
2 łyżki masła
80 gramów cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 małe banany
1 szklanka bitej śmietany

do dekoracji: czekoladowe serduszka

Zaczynamy od przygotowania kremu waniliowego. Mleko gotujemy z masłem i rozkrojoną laską wanilii oraz połową cukru. Drugą połowę cukru ubijamy kilka minut z żółtkami, dodajemy do nich mąkę oraz trochę gorącego mleka, mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia mieszając cały czas i chwilę gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, aby krem miał konsystencję budyniu. Przelewamy do czystego naczynia, wyciągamy laskę wanilii, przykrywamy przeźroczystą folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm. W malakserze rozdrabniamy ciasteczka, dodajemy masło i miksujemy do połączenia składników, powstanie jakby mokry piasek. Masę przekładamy do tortownicy, dociskamy dłonią wykładając dno i brzeg na wysokość 1 cm, następnie wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Na schłodzony spód wykładamy warstwę kremu waniliowego, obrane banany kroimy na plasterki i układamy na kremie. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i czekoladowymi serduszkami. Smacznego :)

32 Komentarze

  1. Za mną dziś cały dzień chodzi słodkie… Dosłownie cały dzień :) Z chęcią bym spróbowała tego specjału, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam cieplutko! :)

    • Też mam takie dni kiedy chętnie zjadłabym coś słodkiego, ciasto zaspokaja takie zachcianki :)
      Pozdrawiam,
      M

  2. Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.