LODY BANANOWE Z MANGO

banan 001
Lody w zimie, a czemu nie? Lubię jeść lody przez okrągły rok. To prosty przepis na deser, który możemy przygotować w wersji wegańskiej. Bez wysiłku mamy fajne lody ze zmiksowanych bananów, wzbogaconych dodatkami, w tej wersji do bananów dodałam mango, syrop klonowy, sok z cytryny i odrobinę mleka kokosowego. Pyszne, o kremowej konsystencji, bardzo łatwe w przygotowaniu i niebanalne w smaku, polecam serdecznie :)
Przepis:
2 banany
1 mango
2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem)
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
1 łyżka mleka kokosowego (można zastąpić śmietanką)

Obrane banany kroimy na plasterki grubości około 1 cm, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny, przekładamy do woreczka foliowego, podobnie postępujemy z mango, obrane kroimy w kostkę i wkładamy do woreczka z bananami, następnie do zamrażalnika na 3 godziny. Wyjmujemy z zamrażalnika, potrząsamy energicznie, żeby łatwiej było je wyjąć. Zamrożone owoce, 1 łyżkę soku z cytryny i pozostałe składniki miksujemy w malakserze, najpierw powoli, gdy zmiękną trochę szybciej, w razie potrzeby zeskrobując masę ze ścianek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy łyżką do lodów lub zwykłą i od razu podajemy. Ja dodałam na wierzchu odrobinę posypki czekoladowej. Smacznego :)

31 Komentarze

  1. To powinno być zabronione! No i przepadłam… teraz mam ochotę na lody. A jeszcze tak pięknie podane to mi się marzą podwójnie! Marzę o takiej porcji słodkości, aby umilić sobie wieczór :)

    Pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.