RISOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI

risotto 1
Risotto to klasyka włoskiej kuchni. Nie jest trudne do zrobienia, ale żeby uzyskać prawdziwie włoski smak ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Przede wszystkim dobre składniki, w szczególności odpowiedni rodzaj ryżu, np. arborio, poza tym gorący rosół domowej roboty, ważne jest też częste mieszanie, szczególnie na początku i prawdziwy parmezan. Dzięki temu uzyskamy kremowe risotto, pyszne i bardzo włoskie w smaku. Ja lubię z dodatkiem suszonych grzybów, które nadają potrawie pięknego zapachu, ale można też użyć mrożonych. Polecam serdecznie :)

Przepis:
40 gr suszonych grzybów
około 1 litr domowego rosołu
1/2 cebuli bardzo drobno pokrojonej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy
300 gr ryżu do risotto
100 ml białego wina
1 łyżeczka tymianku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
około 5 łyżek drobno startego Parmezanu
natka pietruszki do posypania

Suszone grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i moczymy przez noc. Odsączamy (wodę zachowujemy). W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy grzyby, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 5 minut. Dodajemy tymianek i wodę z grzybów, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty, aż ryż stanie się szklisty, dodajemy wino, gotujemy przez około 2 minuty, następnie dolewamy łyżkę wazową gorącego rosołu, gotujemy na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną łyżkę rosołu, itd. Po około 10 minutach dodajemy podduszone grzyby, mieszamy, dodajemy kolejną łyżkę rosołu. Nie cały rosół musi zostać wykorzystany, po około 20 minutach gotowania, ryż powinien być ugotowany „al dente”, dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i starty drobno parmezan, mieszamy energicznie, doprawiamy solą i pieprzem. Od razu podajemy posypany natką pietruszki. Smacznego :)
risotto 2

19 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.