SAŁATKA Z GRZANKAMI I PIECZONĄ POLĘDWICZKĄ

salad resztki 01
Święta, święta i po świętach. Staram się nie przesadzać z zapasami, ale jak co roku pozostało mi trochę różnych potraw i ciast. Dojadanie na siłę resztek nie jest miłe, dlatego przygotowałam sałatkę, w której możemy wykorzystać czerstwe pieczywo i pozostałości pieczonego mięsa, u mnie akurat polędwiczka. Sałatka jest bardzo prosta, smaczna i lekka. Dużo sałaty, chrupiące grzanki, kawałki soczystego mięsa, kwaskowe jabłko i fajny dressing miodowo-musztardowy. Polecam serdecznie :)

Przepis:
1 mała sałata rzymska
1 kwaśne jabłko
3 – 4 kromki chleba
około 200 gramów pieczonego mięsa (u mnie 1/2 polędwiczki)
2 łyżki płatków migdałów
(sos)
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 – 6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta soli i pieprzu

Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy w misce. Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki, układamy na sałacie. Mięso zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut, żeby się podgrzało. Wyjmujemy, kroimy w dużą kostkę, układamy na sałacie i jabłkach. Rozgrzaną patelnię smarujemy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojony w dużą kostkę chleb i smażymy, aż brzegi chleba się zrumienią. Posypujemy sałatkę grzankami, wierzch posypujemy dodatkowo płatkami migdałów. Składniki sosu umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i potrząsamy energicznie, żeby się dobrze wymieszały i utworzyły emulsję. Sałatkę skrapiamy sosem i od razu podajemy. Smacznego :)
salad resztki 004

29 Komentarze

  1. Polędwiczki to jedno z niewielu kawałków mięsa za którym wprost przepadam. Zaserwowałaś zdrowe i lekkie danie :) Pozdrówka :)

  2. Doskonała sałatka :) piszę się na nią! Wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam takie sałatki i coś czuję, że i ta przypadła by mi do gustu. Pozdrowionka cieplutkie :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.