MAKARON Z TRUSKAWKAMI I SEREM

makaron truskawki 1
Makaron z truskawkami i białym serem to powrót do smaków z dzieciństwa. Tak się zastanawiałam, czy warto podawać ten przepis, bo jest bardzo banalny i chyba wszystkim znany, ale może to będzie dla kogoś miłe przypomnienie tego prostego i popularnego dania. Dla mnie to fajny pomysł na lekki obiad w sezonie truskawkowym i dla dzieci i dla dorosłych. Ja miksuję część truskawek na gładki sos, ale można je też rozgnieść widelcem i będzie równie smacznie. Polecam serdecznie :)

Przepis:
(2 – 3 porcje)
250 gramów makaronu (u mnie kokardki)
150 gramów białego sera lub półtłustego twarogu
2 łyżki śmietanki
250 gramów truskawek
2 łyżki cukru pudru
listki mięty

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki myjemy i obieramy. 1/3 truskawek kroimy na połówki. 2/3 truskawek miksujemy z cukrem i śmietanką. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym, posypujemy pokruszonym serem, dekorujemy połówkami truskawek i listkami mięty. Smacznego :)
makaron truskawki 02

12 Komentarze

  1. Ja już takich obiadków nie jem, ale pamiętam, że jako dziecko pałaszowałam go z ogromną ochotą :D

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.