TARTA SERNIKOWA Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy powoli się rozkręca. Mamy już nasze wspaniałe słodkie truskawki. Wykorzystałam je jako dodatek do rustykalnej tarty składającej się z kilku warstw. Spód z kruchego ciasta, wyrazista warstwa czekolady, na niej delikatny krem przypominający sernik na zimno, a wierzch pełen soczystych truskawek otulonych listkami mięty. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Efektowny, lekki deser polecam na zbliżający się Dzień Matki :)

Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 – 23 cm)
150 gramów mąki
3 łyżki cukru pudru
75 gramów zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko

(krem sernikowy)
500 gramów ricotty
50 gramów cukru pudru
1 laska wanilii
250 gramów śmietany kremówki
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

200 gramów czekolady (u mnie gorzka)
Dodatki: truskawki i listki mięty

Mąkę, cukier, posiekane zimne masło, i sól wyrabiamy szybko na gładkie ciasto (ja pomagam sobie malakserem). Dodajemy żółtko i wyrabiamy około 30 sekund. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę (dno i brzeg na około 2 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto odkrywamy z folii, pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Ubijamy śmietanę, osobno miksujemy krótko ricottę z cukrem i ziarenkami wanilii. Do ricotty dodajemy śmietanę, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na czekoladę, na wierzch układamy truskawki (ja lekko je nacinam, żeby przypominały pączki kwiatów), dekorujemy listkami mięty. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego :)

23 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.