TIRAMISU Z RABARBAREM

Wiem, że to nieładnie się chwalić, ale to tiramisu jest po prostu przepyszne. Spód tradycyjnie z biszkoptów z aromatem kawy, dwie warstwy delikatnego, rozpływającego się w ustach kremu, a w środku nietypowy dodatek, miękki, soczysty, lekko kwaskowaty rabarbar. Słodycz kremu i wyrazisty smak rabarbaru świetnie się uzupełniają. Ten deser to włoska klasyka, ale w zupełnie odświeżonej wersji. Musicie spróbować, polecam :)
Przepis:
(4 porcje)
250 gramów serka mascarpone
80 gramów cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
1 żółtko
5 łodyg rabarbaru
100 gramów brązowego cukru
8 okrągłych biszkoptów
1/4 szklanki mocnej kawy
tarta gorzka czekolada do posypania

Umyty i obrany rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Wrzucamy do rondelka z grubym dnem, posypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na 10 minut. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółtko ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mascarpone i ubijamy przez chwilę do połączenia składników. Na płaski talerzy nalewamy kawę i moczymy biszkopty z obu stron (robimy to szybko, żeby się nie rozpadły). Na dnie małych szklaneczek układamy po dwa biszkopty w każdej. Na biszkoptach rozkładamy połowę kremu, następnie warstwę rabarbaru i pozostały krem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch tartą gorzką czekoladą. Smacznego :)

13 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.