KREM Z POMIDORÓW Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Pomidory, mozzarella i bazylia to składniki popularnej włoskiej sałatki caprese. Te same składniki znajdują się w mojej zupie, którą przygotowuję na razie używając pomidorów z puszki, ale jednocześnie tęskniąc za świeżymi gruntowymi pomidorami. Te z puszki też są smaczne i można na ich bazie przygotować smaczną i prostą zupę krem z pomidorów. Smak kremu wzbogacają czosnek, papryka i suszone pomidory. Zupa ma piękny energetyczny kolor, na którego tle apetycznie wygląda biały, kremowy ser i soczyście zielone listki bazylii. Polecam serdecznie :)

Przepis:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 cebula
1 czerwona papryka
1 ziemniak
2 ząbki czosnku
2 – 3 suszone pomidory w oliwie
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 gr)
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 szklanki rosołu lub wody
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Dodatki: ser mozzarella, świeża bazylia

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę, paprykę i ziemniaka. Smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone suszone pomidory i słodką paprykę w proszku, smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę. Wlewamy rosół lub wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i miodem. Mieszamy, podajemy gorącą z mozzarellą i bazylią. Smacznego :)

14 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.