DOMOWY PASZTET Z JAJKIEM

Domowy pasztet to pyszna alternatywa dla sklepowych wyrobów, szczególnie jeśli chcemy wiedzieć co jemy. Ten pasztet ma też ważną zaletę, bo robi się go w godzinę, w przeciwieństwie do tradycyjnych pasztetów, których przygotowanie pochłania kilka godzin. Jest lekki bo z drobiu, ma jedwabistą konsystencję, wyrazisty smak dzięki wątróbce i aromatycznym ziołom. W związku ze zbliżającą się Wielkanocą dodałam do pasztetu jajka, które bardzo ładnie się prezentują, ale pasztet świetnie smakuje również z innymi ulubionymi dodatkami, np. żurawiną lub grzybami. W święta podam go z dodatkiem sosu chrzanowego. Polecam :)

Przepis:
(mała keksówka)
500 gramów filetu z piersi kurczaka
350 gramów wątróbki drobiowej
1 duża cebula
100 gramów masła
1/4 szklanki półsłodkiego wina
1 łyżka koniaku
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
3 jajka ugotowane na twardo

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Podobnie kroimy wątróbkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wkładamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu, żeby się zeszkliła. Dodajemy kurczaka, chwilę smażymy, posypujemy tymiankiem, rozmarynem, majerankiem i dusimy około 5 minut (bez rumienienia). Następnie dokładamy wątróbkę, dolewamy wino, koniak i smażymy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż całość wystygnie, przekładamy do miksera. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, bułkę tartą i miksujemy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę masy przekładamy do formy, układamy jajka i przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż pasztet całkowicie ostygnie, dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

11 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.