CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ, GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ

Zauważyłam, że jak do tej pory nie umieściłam żadnego wpisu o cieście drożdżowym, więc szybciutko uzupełniam ten brak. Jak przy każdym drożdżowym, przepis jest bardzo łatwy, a najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Samo ciasto świetnie smakuje, bo jest lekkie i puszyste. Oczywiście bardzo ważne są również użyte dodatki. Jak przy każdym drożdżowym dokładamy owoce lub inne składniki na które mamy ochotę. Ja zdecydowałam się na troszkę jesieni w postaci soczystych gruszek, kwaskową suszoną żurawinę, to już bardziej zimowy smak i czekoladę, która pasuje do każdej pory roku. Polecam nie czekać, aż ciasto całkiem ostygnie po upieczeniu, ale spróbować jeszcze ciepłe, gdy kryje w środku kawałki rozpuszczonej czekolady, a na wierzchu pełne jest mięciutkich słodkich gruszek.

Przepis:
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
100 gramów stopionego i wystudzonego masła
70 gramów gorzkiej czekolady, pokruszonej na kawałeczki
2 gruszki obrane, pokrojone na kawałki
łyżeczka soku z cytryny
garść suszonej żurawiny
2 łyżki roztopionego masła

cukier puder z cynamonem do posypania

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1/3 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 10 minut, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut(powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dodajemy czekoladę i delikatnie staramy się wmieszać ją w ciasto. Dłońmi formujemy kwadratowy placek. Kwadratową formę (bok 21 – 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, na wierzchu wciskamy delikatnie kawałki gruszek skropione sokiem z cytryny, pomiędzy gruszki dokładamy żurawinę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, skrapiamy 2 łyżkami stopionego masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po upieczemy ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego :)

27 Komentarze

  1. Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

  2. ale mniam
    :)

    Fajne zestawienie.
    Gruszka z żurawiną.
    Słodkie i kwaśne niczym jing i jang

    Podoba mi się Twój przepis
    tylko jak tu się odchudzać
    :)

    Dla tych co na chcą mieć ładną figurę polecam sprawdzony sposób (rodem z Hollywood) na płaski brzuch … w 8 minut

    taki mały sekret amerykańskich aktorek ostatnio bardzo popularny nie tylko w USA ale i na … chińskich forach :)))))

    http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/

    Gratuluję bloga

  3. Mniam mniam, a kalorie lecą i pupa rosnie. Potem posty, diety cud i inne wynalazki. lepiej jeść racjonalnie i zdrowo to mozna i wagę zrzucić. Polecam lekturę książki odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Mozna jeść zdrowo niedrogo i wyglądać jak trzeba

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.