PAPRYKA FASZEROWANA W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM

Papryka faszerowana to fajne danie na kolację zamiast tradycyjnych kanapek lub na obiad dla niezbyt głodnych domowników. Tradycyjnie nadzienie składa się najczęściej z mięsa lub ryżu z mięsem. Proponuję mięso zastąpić tuńczykiem i dodać jeszcze kilka innych składników nawiązujących do kuchni śródziemnomorskiej, takich jak: czerwona cebula, oliwki, suszone pomidory. Dzięki krótkiemu pobytowi w piekarniku papryka jest miękka, ale nadal jędrna, a ser tworzy delikatną pierzynkę na wierzchu. Danie jest proste, lekkie, farsz różnorodny i bogaty w smaku.

Przepis:
3 średnie czerwone papryki
100 gramów ryżu
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
1 ząbek czosnku
4 suszone pomidory w zalewie
5 łyżek tartego żółtego sera
garść czarnych oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papryki kroimy na pół wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Suszone pomidory kroimy w paski, a oliwki na pół. W misce mieszamy ryż, cebulę, czosnek, oliwki, oliwę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pomidory, 1 łyżkę sera, doprawiamy solą i pieprzem. Na połówki papryk nakładamy nadzienie. Na wierzchu posypujemy tartym serem. Papryki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Smacznego :)

4 Komentarze

  1. Na obiadek bardzo często robię faszerowane warzywa. Najczęściej cukinie i paprykę. Faszeruję przeważnie kaszą, pieczarkami, cebulą i marchewką. Uwielbiam takie dania :) Twoja propozycja także jest bardzo ciekawa :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.