TARTA SZPINAKOWO-SEROWA

Tarta w kuchni francuskiej to potrawa podobna do pizzy w kuchni włoskiej. Ciasto i mnóstwo ulubionych dodatków. Często przygotowuję tarty na kruchym cieście, ale tym razem z braku czasu wykorzystałam gotowe ciasto francuskiej. Zamiana pozytywnie wpłynęła na smaczny efekt końcowy. Nadzienie to dużo szpinaku z nutką czosnku, a na wierzchu wyrazisty kozi ser i plastry dojrzałego pomidora z odrobiną tymianku. Proste, szybkie danie świetne na letnią kolację :)
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego (rozmrożonego)
1 paczka mrożonego szpinaku (450 gramów)
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 jajka
4 łyżki tłustej śmietany (36%)
1 pomidor
kilka plastrów sera pleśniowego koziego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ziarna fasoli

Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy do wysokości 2 -3 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy warstwą ziaren fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy szpinak, solimy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut. Dodajemy czosnek, pieprz, dużą szczyptę gałki muszkatołowej i smażymy, żeby odparować wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy roztrzepane jajka wymieszane ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Z piekarnika wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i fasolę, przekładamy na ciasto szpinak, na wierzchu układamy pokrojonego na grube plastry pomidora i ser. Posypujemy tymiankiem i pieczemy około 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy. Smacznego :)

20 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.