SAŁATKA Z MELONA W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM

Sałatka ze względu na składniki kojarzy mi się z latem, wakacjami i przede wszystkim kuchnią śródziemnomorską. Soczysty melon to wspomnienie z wypoczynku we Włoszech, gdzie podają najpyszniejsze „prosciutto e melone”, czyli słonawą szynkę ze słodziutkim melonem. W tej sałatce szynkę zastąpiłam wyrazistym pleśniowym serem typu „camembert”, kojarzącym się z kuchnią francuską. Pozostałe dodatki w postaci oliwek i czerwonej cebuli, to nawiązanie do kuchni greckiej. Pestki granatu nadają sałatce nutkę egzotyki i mają wspaniały ciemnoczerwony kolor. Pyszna, niebanalna sałatka, świetnie pasująca na romantyczną kolację lub ciekawą przystawkę obiadową :)

Przepis:
1 dojrzały melon
1 mała czerwona cebula
1 mały ser pleśniowy typu camembert (lub 1/2 dużego)
10 czarnych oliwek
pestki granatu
(sos)
sok z 1/2 cytryny
3 – 4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
pieprz i sól

Do dekoracji: natka pietruszki

Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, obieramy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser kroimy na małe trójkąty. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu. Granat kroimy na pół w poprzek, kładziemy płaską stroną na talerzu lub w misce i uderzamy drewnianą łyżką jak w bęben, aż pestki wypadną. Pestkami posypujemy sałatkę. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie potrząsamy, żeby się całkiem połączyły. Sosem skrapiamy sałatkę, dekorujemy natką pietruszki i od razu podajemy. Smacznego :)

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.