KANAPKI PIKNIKOWE „NA OKRĄGŁO”

Przed nami majówka, czas pikników i grilla. Większość z nas wyruszy w plener, a jak wiadomo na świeżym powietrzu apetyt rośnie. Warto zatem zabrać ze sobą coś smacznego i wygodnego do jedzenia na zielonej trawce. Kanapki przydadzą się, jako małe co nieco do przegryzienia w oczekiwaniu na smakołyki z grilla lub jako samodzielna lekka przekąska. Ale żeby trochę uciec od monotonii codziennych kanapek możemy w prosty sposób urozmaicić nasz piknik kanapkami w formie ruloników z wiosennym twarożkiem pełnym szczypiorku i rzodkiewek. Świetnie smakują i smakowicie się prezentują. To też niebanalna przekąska na drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Zamiast twarożku możemy użyć, np. pasty z pstrąga lub łososia.

Przepis:
10 kromek chleba tostowego
125 gramów serka kremowego (np. Turek)
1/2 pęczka szczypiorku
3 -4 rzodkiewki
sól i pieprz
szczypiorek do dekoracji

Z chleba odcinamy skórkę i każdą kromkę rozwałkowujemy na grubość około 2 – 3 mm. Szczypiorek kroimy bardzo drobno, rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Twarożek, rzodkiewki i szczypiorek mieszamy dokładanie, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą kromkę chleba smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulonik. Dla dekoracji obwiązujemy szczypiorkiem. Smacznego :)

25 Komentarze

  1. bardzo to kreatywne !!! znakomity pomysł na wykorzystanie tostów chociaż takie danie chyba nie jest niskokaloryczne (cóż tosty…) jeśli można zapraszam na http://odchudzaniejestproste.pl no może nie tak proste jak te piękne kanapki. Pozdrawiam i życzę kolejnych kreatywnych pomysłów

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.