SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z SOSEM BARBECUE

Barbecue, czyli dwa w jednym, jednocześnie marynata i sos. Świetnie zmiękcza mięso przed pieczeniem i pysznie oblepia w formie lśniącej glazury po upieczeniu. Skrzydełka dzięki marynowaniu są kruche i aromatyczne. W pysznym sosie łączą się wszystkie smaki: słodycz miodu, delikatna kwaskowatość octu, słonawy sos sojowy oraz ostrość pieprzu i papryki. Skrzydełka najlepiej smakują jedzone palcami w towarzystwie frytek i sałaty :)

Przepis:
1 i 1/2 kg skrzydełek kurczaka
1/3 szklanki keczupu
1/5 szklanki sosu sojowego
6 łyżek octu winnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz skrzydełek) i bardzo dokładnie mieszamy. Skrzydełka dokładnie myjemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce posmarowanej cienką warstwą oleju układamy w jednej warstwie skrzydełka wyjęte z marynaty. Pieczemy około 1 godziny, w połowie pieczenia odwracając skrzydełka. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Upieczone skrzydełka przekładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego :)

29 Komentarze

  1. Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    http://www.idealnafigura.com/gberes

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.