JESIENNY KOCIOŁEK PYSZNOŚCI

Fantastyczne danie jednogarnkowe, pożywne i niezwykle aromatyczne. Kociołek pełen jesiennych kolorów i smaków. Soczyste mięso w słodko-pikantnym sosie dyniowym, wędzone śliwki pachnące dymem, a oprócz tego rozgrzewające przyprawy rodem z cieplejszych krajów. Z takim kociołkiem żadne chłody i deszcze nie straszne. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor :)

Przepis:

600 gramów mięsa z udźca indyka
1 kg dyni
2 średnie cebule
1 puszka ciecierzycy
7 – 8 wędzonych śliwek
1 cytryna
pęczek natki pietruszki
2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz

Mięso kroimy na kawałki, jak na gulasz (2 – 3 cm). Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Obieramy dynię, usuwamy miąższ i kroimy na kawałki (1 – 2 cm). W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i na silnym ogniu obsmażamy kawałki mięsa na brązowo. Dodajemy cebulę, skórkę otartą z cytryny, imbir, kminek, curry i oba rodzaje papryki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy dynię oraz śliwki, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 20 minut. W tym czasie kawałki dyni rozpadną się i utworzą pyszny sos. Dokładamy odsączoną ciecierzycę i doprawiamy solą oraz- pieprzem. Gotujemy przez 2 – 3 minuty, nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Smacznego :)

22 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.